BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, January 31, 2010

.: random thoughts :.

Salam mujahadah buat semua. Sebelum kata-kata mengorak langkah, sebelum tangan mengayun laju, sama-sama kita panjatkan kesyukuran kepada Allah diatas nikmat iman dan islam, rahmat dan kasihnya pada kita.

وََأمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ َفحَدِّثْ ( 11
Dan hendaklah engkau sebut-sebutkan ni’mat Tuhanmu. (Ad-Dhuha)

Kita sepatutnya sentiase sujud syukur kepadanya tanda kesyukuran atas nikmat yang diberi.Kadang-kadang kita lupa nikmat kita bernafas,makan, minum dan tido pun antara salah satu nikmat yg tak de nilainya..walau aq dah lama x update tapi rasanya kali nie lebih nak berkongsi rasa dan pandangan.Dah lama dengar lagu Maher Zain nie tapi baru nie nak sentuh dalam blog. Liriknya menerangkan dan menceritakan tentang sesuatu yang membuat aq kembali berfikir. Membuat aq kembali mencari apa yang telah lama dilupai dan banyak-banyak lagu Open Your Eyes telah mengungkap makna yang sangat mendalam buat aq juga mereka yang masih ingin memahami. First time dengar sangat kagum. Cara penyampaian menusuk ke hati secara langsung membawa akal untuk berfikir tentang alam sekeliling juga Pencipta yang menciptanya. Aq bukan seorang yang pandai bermain kata juga madah bicara yg indah.Sama-sama kita hayati video nie n hayati lirik itu sendiri. First time tengok video nie, hati tersentuh dan air mata bisa mengalir.Sama-sama kita hayati semoga mendapat pedoman dan pengajaran yang membawa kepada maghfirah yang Esa.

video

Aq x pandai nak kata panjang,tak pandai nak berfalsafah seperti pujangga Hamka..aq hanya insan biase yang berusaha menjadi seorang hamba dan khalifah di muka bumi ini..ingin menjadi AKU yang bisa mendidik seketul darah bernama hati...

Cardio system

Salam alaik buat siapa yang masih sudi membaca.maaf sebab lama tiada khabar.almaklum bila test datang,quiz sibuk pula nk muncul n lab report tersusun.Alhamdulillah lab dah habis for this last semester n lab report dah x perlu fikir lagi except chemistry sebab lab baru je habis last week. Entry kali nie about biology. Two weeks or three weeks yg dh berlalu, lab bio wat cardiovascular topic which one of the interesting lab cause aq memang minat bab2 cardio nieh. Nak jadikan cerita, this lab examine heart structure n chamber. Kagum dengan ciptaan Allah bagaimana uniknya aliran darah yang keluar dan masuk tanpa ada sekatan dan gangguan.ikut aliran seolah-olah ada satu peraturan yang tak pernah dilanggar.unik kan bagaimana oxygenated blood dan deoxygenated blood tak bercampur walaupun mengalir dalam jantung kita. Unik kan bagaimana jantung kita yang kecil mampu ada ruang dan blok2 yang unik untuk pam darah ke seluruh tubuh badan kita.Suhanallah indah sangat ciptaan Allah yang Maha Kaya dan Maha Besar.


Gambar nie tunjuk aliran oxygenated n deoxygenated blood mengalir..Hebat kan..

Then part yg paling semua gembira, mana taknya sebelum nie kita pakat dok usha stethoscope bila ke klinik or hospital.Kita tahu doctor akan guna untuk dengar degupan jantung kita kan. At last, kami dapat guna n lucky sangat bila lecterur kata nie stok baru.Baru je sampai dan bukak dari kotak. Aiseh memang dh x sabar nk guna benda alah tu. Bila guna, stethoscope nie agak sensitive so handle with care itu yang utama. First time guna, masya Allah I can hear my frenz heart beating.It was amazed.Rasa cam x caya je.walau pun perlahan tapi degupan itu ada.Kagum sangat2 n speechless..hehe yoyo la ek.tp seyes that was the nice part yg we all dh pakat senyum2 bila semua dapat dengar lepas gilir2 guna.


nie stethescope tapi bukan nie yg ktrg guna cuma sama la jenis dia.this pic ambik kat internet..

Actually this lab ktrg kena guna stethoscope ngan sphygmometer tuk mengira n catat systolic and diastolic pressure..hehe tahu ke systolic n diastolic tu??erm actually systolic ialah waktu contraction of heart and klu korang nie sihat range dia around 120 and diastolic pressure ialah relaxation of heart around 80 mmHg. First time guna kan.Lama ktrg nk dapt result sebab lecturer pun x mahir guna.Barang baru katakn.


Nie sphygmometer yang we all guna..

At last, dapat first reading.Consider first and last sebab lepas tu semua guna digital je.hehe...



Nie bantuan digital ktrg.Tapi part yag sedeh tak semua leh guna n take the reading sebabnya..haha mula2 dah wat gempak kena kan sorang tu x de blood pressure..muka dia dah cuak..rupanya..bateri weak..so reading tak leh ambik..hehe...

Then semua dengar pulse rate or degupan jantung korang dlm masa 1 minit.Maybe ramai dah tahu tapi nak cakap jugak.Try now, cuba letak dua cari kat ujung tangan dekat blkg tgn sblm tapak tangan.Then ko cari nadi dekat situ and rasa ade degupan di situ. Amaze kan.Then start counting dlm masa 15 minit.Then bila dh dapat darab 4 n dpt jumlah degupan krg dlm masa seminit. Amazed kan.Subhanallah....Lab nie ade la main slide tapi slide dh biase.haha..x best citer dah..Ok2 enough for this entry.Aq sambung lagi n next entry aq citer bagaimana bengelk fiqh perubatan berlangsung dengan jayanya di fakulti perubatan.



nie je eh gambar yg nk diupload.x leh banyak2..mahal gambar tuh..hehe..sorry lighting x best so gmbr agak gelap.bnyk je lagi tapi malas nk upload.biarlah koleksi sendiri..hehe...doc to be..insya Allah.der gaya doc x nie?amin...

p/s:sorry consider this entry memang pakat broken English..haha..x mahir nk wat full English like my sis do consider nie zon nk practice ok readers...