BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, August 29, 2010

cont CSR --> reUniOn

Perjalanan aq x habis kat MRSM Felda..tapi aq ikut la naek bus Muazam uh tuk smpi ke Mersing..jauh rasa perjalanan..dlm masa seminggu 3 MRSM aq dtg n jejak kaki..rasa gembira pun ada..tapi kat muazam tuh bukan lama nk tukar bus naik bus mersync je..

Kenangan kat mersYnc aq x kan lupa..reUnion yg mungkin lepas nie susah aq nk join..almaklum keje dh meninggi...blaja la..(angguk lagi..)..aq sayang batch aq...masing-masing dh berjaya..masing-masing nk smbung degree dah..semua muka bahagia..aq paling bahagia bila aq tengok kawan-kawan aq bahagia..itu sudah cukap an(angguk lagi..eceh..umi anak umi dok jiwang lagi nie..haha)...tapi nie aq jujur dari wall of aorta aq yg plg dalam..haha...aq bahagia..

Aq yg penat2 balik dr pErak nie pukul 3 lebih smpi..ikutkan diorg ke pantai..sayang kawan punya hal..aq kuatkn diri aq bgn pg uh..haha..join diorg lepak kat pantai..dr pagi smpi petangg...—huhu—(iytam aq..eceh macam aq putih ek..tp x tipu woo sunburn balik uh...pedyh gila muka tp sbb bahagia aq lupa jap pedih..haha)


bila nk suh kumpul semua bergambar..jd jugak gmbr nie..haha..


dengan mereka,,aq bahagia..


aq,kami dan mereka...


mereka...


cuba teka siapa mereka..haha..nie la minah2 jepun yg x leh kena panas...


apa yg x itam..matahari atas kepala..gatal2 msuk pantai konon2 ombak memangil..haha

Malam br talk kat adik2.a kena group ngan en.ipin..dia baik n ok..x sangka aq leh berckp ngan dia.sbb aq x pnh sgt bual time blaja dulu..neway ipin member yang baek n aq thumbs up kat dia..tq bro...then sambut bufday cg ELLy,lepak ngan cg Ai juga..aq gembira..lg2 bila anak-anak dara ini juga teruna bersm cg naek kete lepak kat luar..minum air n makan kopok lekor..mmg gila dahsyat...kami kongsi tawa,kongsi cerita kongsi segala...aq tau cg Elly n cg Ai org paling bahagia bila tgk anak-anak didik dia berjaya...


mereka yg sudi berkongsi cerita dan rasa..


masing-masing makin matang dalam bertindak n berfikir..aq KAGUM..


buat cg Elly,tq kerana menjadi pendengar,tempat luah rasa,berkongsi suka n duka.. cg terBAEK :)


nie lah tempat mlm2 kami minum, makan gelak ketawa bersm..

Aq x dapat lama dengan diorg..aq kejar masa..almaklum bnyk lagi hal universiti aq x selesai..aq kena kejar ke JB balik dekat 10 hr tinggal rumah..huhu..(rindu??erm..hehe)..aq sempat peluk,minta maaf n mohon restu warga pendidik MRSM..moga perjalanan dan langkah ku direstui..(nk leleh jugak aq bila ustaz Anas br kata akhir juga nasihat buat aq..tapi tahan je..poyo x style leleh kn..mau LELEH 2 kang..haha.. senyum lagi.. :) =)


aq akan rindu kalian.. :(

Buat kawan maktab aq..aq syg kalian selamanya...2 hr cukup buat aq ingat korang..sekurang-kurangnya aq tau korang bahagia n juga berjaya...aq doakn kalian terus maju dalam apa juga yg kalian ceburi..doakn aq juga..entry nie aq lambat sangat nk letak..maaf sgt2...
Last but not least sekali lagi aq biarkan gambar berbicara...


~langkah kita masih panjang..kau dan aq..ada misi dan impian yg perlu digapai bersama...hanya kenangan lalu yang ku simpan selamanya dengan harapan kita bertemu kembali~

p/s Aq undur diri ada masa aq smbg...kehidupan u aq sudah lama bermula..bnyk aq nk luah cerita berkongsi rasa...andai ada kelapangan aq coretkan kat sini...buat masa ini...sayang wak,dia,kamu,kalian dan anda semua.... =)

CSR ---> reUniOn :)

Salam rindu mengila kat blog aq nie..after bout 3 bulan aq rasa aq mendiamkan diri..sepatutnya citer CSR aq luahkn..tmbh2 aq x sempat nk mencoret kenangan reunion kat merSync n seterusnya aq jejak kaki kat UITM terchenta smbung degree...nmpknya keje aq mengupdate blog nie mmg bertambh sebab bnyk gila entry aq nk kejar..haha...neway ampun la andai ader readers yg ternanti almaklum silent readers nie yg berbahaya...(errm eceh ader ke nk baca post2 aq nie)..maaf kalian aq luah rasa tp aq mengejar masa..jd x sempat update ok...

So alang2 aq dh rajen menaip aq rewind balik masa 4 bulan yang lepas..dr CSR..
Suasan n pengalaman CSR satu kenangan paling indah...aq kenal org keliling aq..aq belajar pengalaman dari orang lain..aq tau erti penat and susah bila kena hempas pulas siapkn program yg mmg x agak seminggu lebih...start aq n mereka yg lain bermalam di IIM sehingga kami betapa kat MRSM Felda Trolak...mula2 aq segan..haha(aq kan pemalu..eceh..angguk lagi..)..nk kenal orang baru...dlm ramai2 aq tau boyak n zul sbb mmg diorg jela member n izzat..diorg je member aq..tp makin lama tb2 lak aq jadi peramah..haha...kagum en..(angguk lagi)...


sebelum pergi untuk berjuang..

Aq kenal diorg..aq syg diorg..syg gila2...kenangan ngan diorg sgt terbaek...x kn aq lupa..kalau aq boleh list nama diorg satu2..i wish i could..tp biar nama mereka terpahat di hati aq tuk selamanya..sebab mereka memang yang terbaek...
Bila sama-sama menari,menyanyi lagu jiwang karat atas pentas..aq x sangka gila2 gak diorg..n lagi x sangka diorg leh x caya aq nie gila...haha..kalau la diorg memang kenal aq..mau kantoi org selalu uat keje jaat...haha(senyum lagi..)..aq x nk citer pnjg dh tuk CSR tapi let pic yg teruskn perjuangan dlm entry nie...kdg2 gmbr mampu berbicara dngan pose yg menarik...tuk memahami biarlah kalian yg tentukan..ok guys?...


bus-bus maktb yg aq rindu..(dlm ati yeke??haha..angguk je RINDU)..


banner..nie aq kena ambik srg2 gurl..mentang2 aq kena sambut vip so diorg kata at least ada wakil gurl..lawak2...


kami berfikir...haha


br lepas perfomance..srg2 muka dh x leh nk ckp...haha


gila kamera ..nice pose...


penjaga dewan terhormat...


kami berkongsi rasa juga cerita yg sama...


mata sorg2 bengkak..lepas nanges...its time to bwk haluan masing-masing...


closing ceremony n gmbr dengan en nizam n all RAC..


Kami DUTA INTEGRITI...aq syg kalian...tq 4 everything...

smbg next entry..cerita ini belum hbs lagi..perjalanan masih jauh..

Friday, June 11, 2010

..exeter>>>MALAYSIA...

love to all..yes im happy cause my lovely sister nk bali malaysia..after 9 month betapa kat negara owang putih, she is back.although about 2 month plus je kat malaysia nie but still lepas la segala rindu..-eceh rindu heh-haha..sian dia gak, bnyk tol yang pesan kat dia..smpi bloated tuh beg dia and heavy..hahaha...aq pesan shawl..gila tak gila nk shawl gak.hahaha...yehaa..x nk lebih2 dh..aq nk dia sampai malaysia selamat je..umi and abah miss her so much..aq tahu uh..tp aq tak jumpa dia, sebab aq nk ke PERAK uh..sedeh kowttt..sebab flight dia smpi petang and for me kena ada kat iim before 6 p.m so x dpt la den nk jumpa kakak..ish3...'sigh'..huhu..x pe2 balik jumpa kakak..yeay..

p/s sis,the room is your aaa...org dh bersihkn and bilik kita sentias wangi an..hahaha...so enjoy urself ok?jgn komplen weather kat msia cause mmg panas pun..i noe that wlpun u say exeter panas tp hello panas2 un br 12 degree ok compared to malaysia yg dh jejak 40 degree plus nie..haha

Thursday, June 10, 2010

..nO eNtRy ?! ..

Salam sayang semua...well again sorry for update..lepas nie about one week plus aq x update..not because aq malas tp aq x idup dengan lappy ksygn aq nie..aq leaving to perak for CSR rebung.jadi Fasi lorr...nk update sbb aq bnyk bender nk story dr member baik aq kawin,ke bab2 yg lain..so aq kumpul citer bnyk2..n aq promise.-erm dlm pale pikir dh nie kena tunai..-so aq story eh...jgn wisau aq x tipu..balik umah,first thing aq capai lappy nie..of kos la dia rindu aq..dekat 2 minggu idup tnpa aq..hahaha...
CSR nie kat PERAK, kalau aq leh bwk lappy,dh lama aq bwk..tp cm bese aq bwk lari mp3 aq sbb aq x leh idup tnpa dia juga bwk lari kamera aq je..lappy tnggl..sian dia..sob3..haha.. x pe2 asal 2 perkra utama x tnggl bernyawa lagi nie..huhaha...
ok guys..sy rindu kalian nnt.-eceh yoyo2 je..-till we meet again..

p/s jgn rindu aq lorr...nnt aq balik eh..hehe...and for my dear PITOT-nie update jugak kn..hehe-

Saturday, May 29, 2010

..bAhaGia..

Love to all..hehe hr nie aq suka lorr...erm hehe...-senyum habis x terkata dh nie- hr uh aq teringin n mengidam?? (sesuai ke guna mengidam nie?)nak makan pengat pisang..huhu..nk sangat2 tp biase je..n Alhamdulillah buah pisang kat umah un berbuah dengan banyaknya..erm cam sedap je nak buat pengat tp x tahu cmne ahhh x blaja lagi..hehe...ok2 then hr nie abah dh belikan santan umi un dh belikan sagu..yeay...umi ajar cmner nak buat pengat..bahagia je rs bila mula masak pg td..senyum je tengok gula cair smbil kacau2..lalala...aq suka gila..yeay..aq makan2 sedap ah..dh dpt satu lagi resepi ah nk masak gini..yeay umi un dh br green light pas nie nk masak dh ok kn..-angguk je- so makan2 la dengan bahagianya..hahaha...
suka2 n bahagia..
Tu je nk ckp rini bukan pape un..haha..tp suka bangat lorr..aq yg teringin nk makan akhirnya dpt..almaklum la pas nie x tahu lg dpt ke x makan pengat pisang kat cafe menara saas uh..hahaha..sbb pengat pisang aq snggup lari kejar ke cafe tuk bwk balik pengat uh n makan dlm kelas time take 5..haha...x tahu bila minat pengat nie..erm bila ek??x tahu2....haha..tp aq minat lak makan benda manis cm pengat nie...ahahaha....
Ok ah..mlm nie lau smpt nk gi eon ngan parent kot..nk usha brg..hahaha....umi nk check hp dia kott...q nk gi cuci mata brg2 je..nk tgk bola lorr....hahaha....-ceh dlm at ink cuci mata tgk anak org nie..-hahaha...
Love again..jumpa lagi...seperti biase tp hr nie syg lebih skit kat kalian...sbb aq suka lebih...hahaha... muah2x...

Friday, May 28, 2010

..sEnyuM je eh..


wee....salam syg semua..huaa aq malas nk post sebenrnya..haha..tp x pe..nak citer je hr tuh auntie n nenek n atuk (atuk abah)..deme dh lama x jumpa kot...siap2 n kuar nk salam..

ayat nt norin.."nasreen dh GEMUK la..nmpk berisi skit"..(aq un senyum jela).. smbg lagi "dulu kurus je...kering je g2 la..(pikir2 last jumpa taun lepas kot time majlis cukur jambul..erk kurus eh>>)..

nenek lak backup.."x kot bj besar uh.(syg la nenek..).."

ambik ko sekali umi un tmbh.."aah dia mmg GEMUK pun sket dok umah nie..makan je..tp ok l..kalau tak dulu kurus sgt,cengkung la..blaja sgt kot..bla..bla..tp nie dh berisi..nmpk ok la skkit.."(aq senyum n x lama bla ah..masuk dapur uat kn air..hahaha)..

woit aq gemuk eh..ayooo..terus ambik penimbang maintain je lorr..sm je berat aq..ok2 timbang rosak kot..td timbang lg..sm je so rosak ke x..ke mmg kenyataan aq stabil je nie..bila aq kira bmi ambik ko siap underweight lagi..hahaha...

tuk PHANA the MONTOK..aq dh x keding lorr...so title keding uh syuh2..hahahaha..tp ti ko jumpa aq ko bitau aq au..berisi ke x??hahahaha..weeeee...

pikir2 balik kejap org suh aq berisi sket..x la keding -tu kata phana sbb dia no 1 plg jeles bila aq mkn bnyk x tmbh weight- tapi an bila aq berisi msti rmi tego sbb pelik kot..haha...aq un rs cm pelik je nmpk berisi nie..hahaha...lawak lerrr...
ok la..x pe2..t kita exercise eh...haha..meh2 sp nk join angkat tgn n teman aq nie lorr...meh2..yeay..ok2 that all from now..muah2 syg kalian..

Thursday, May 20, 2010

..nk belajar ke dRifT?!..


Love to all and very2 gud day kat semua..haha...firstly aq nak senyum habis2 jap.. ‘double big grin’

Hahaha...td well smbung drive kan2x hari nie..so bergerak la ke driving school uh kol 10 dh mula kelas..start2 dpt cg pompuan..(erm usha2 cam baik..hati dh lompat2 nie..yes2..) ‘fuh selamat aq..’

Kat luar kereta dah kena tanya, ‘awak ingat lagi tak nak bawak nie,lama tinggal nie.
Aq senyum paling COMEL n jawab la “tak’’—jujur dah nie,ingat tapi tak nak aq..sbb baik kata x ingat,leh la aq refresh cr2 dia uh...-

Cg ajar2 jap dalam 5 minit tuh and siap semua..kete benti and mula la ekpedisi aq kena bwk..huaaa...

Ambik ko kelam kabut kejap..hahaha...x pe2 cg kata ok dh ..cool je.. ‘thumbs up tuk diri’ hahaha wlpun kalut jap td ok2 cool lagi..senyum2..tu yg pntg..hahaha..
Masuk bab nak corner,masuk bab kawal stering ambik ko sekali kena...

keras nya bawak stering,awak nie anak dara apa keras semacam..sy nie mak dara keras x pe..anak dara kena lemah lembut, tgn keras, ke stering kete sy nie keras”-adus menusuk sanubari ku..-

Ambik ko sebijik kena...hahahha....keras aq kena..yela2 nk cool la nie..pas2 kena lagi tepuk tgn..keras2...adeh cmner nk lemah gemalai nie...siap2 kena practice 5 minit stering je..hahaha...dh2 pas n lepas..lembut sket..yeay..kena kawal nie kawal tuh..so dia kata ok dh lepas nk gi masuk jalan raya..hahaha...-jantung aq rasa nk lompat kuar je..slmt muka bajet cool n x de perasaan..- senyum2 lagi...Cg uh pun baik je kan ..-wlpun kena tepuk kaki,kena tepuk tangan syg cg tuh..haha..-

Masuk jalan raya ok la..org consider br first time masuk road kn x kan nk kena marah lbh2..n x la bnyk slh n silap..cuak je lebih..hahaha...tp yang x tahan uh kena lagi tepuk sn sini..hahaha...kaki pun dh kena tepuk sana sini jugak..

Sampai traffic light first..yeay ijau..laju2 speed dh masuk 60 x thn...dh kena tegur slow kn skit.. ‘aq mana tahu aq tekan jela kn3x...’haha..

Traffic light kedua..aiseh merah lak..kena benti..dush2 x suka2...tapi benti jap..nk kena practice nie..yeay lagu kete dh sedap dh lagu omputih yg aq minat dh bantu naik semangat nie..ok2 ready2 nk ijau...sekali..

‘ngaummmmmm’ hahahaha..ambik ko kena tepuk lagii....

awak nie nak drift apa...org lain dh lama ada lesen x ada nk drift gitu,awak br mula x kn nk start drift dh...nnt clutch pad rosak..bla..bla..kena ganti kalau kancil mahal..and so on..”wakaka mana aq tahu2 aq tertekan minyak kuat sgt..x dpt agak lorr...hahahaha ampun2 aq cam biase SENYUM..sejuk kot dia tengok aq senyum je..hahaha...

Kena lagi nie.. ‘awak nie rilek bawak stering..tadi belum kuar kat jalan dh ok dah..semua dh elok..masuk jalan jumpa kete boleh lak dia nak lari...bla...bla..’ dh kena kan..tula aq un x tahu aq jumpa kete aq lari..cuak sket kot..

Dush2..kena lagi ‘keras la pegang stering,nie mak mertua nmpk kena reject kang..takut mak mertua awak pinggan mangkuk dia pecah...”aiseh...aq SENYUM jela...-mak mertua pe lak,bakal suami un x de lagi..hahaha-

Then balik semua ke dalam jima uh...kena tanya nie nk masuk kali kedua..dh berani ke x..and aq angguk..ready2..nie dh sedia sket..ok set2 aq un jalan..

Alhamdulillah second time much better..stering dh x kena keras lagi..dh ok laa..cg un kata ok dh..first time x pe..kat kawasan sekolah dh lepas..nk tukar gear semua dh hebat...-aq suka bab tukar gear 4 je-tu je sng n cepat..wakaka-mmg dah ok la lepas dah semua...yeay..-dalam hati dah lagu rock semua cukup-

Sekali traffic light br n kali nie kan jalan baru gak..cool lagii..sempat usha ader kete polis smart n cg un sm sedap tgk kete tuh..siap kata leh wat drift kete tuh..aq gelak jela..-dh leh gelak and bertanya nie..suara dh kuar..tapi maintain SENYUM..(kan sedekah tuh..haha)..

Satu je slack..aiseh...semua dh smooth sekali sangkut lak kat sini..kat traffic light satu nie..dh la corner..aq ready dh nk gerak bila tunggu dia ijau..huaaa...lupa angkat clutch. Tapi dh tekan minyak...mau kete2 tak begegar hebat...hahaha...siap mati kejap enjin..adeh2..cg tuh dh senyum dalam control marah dia kot..aq dh SENYUM..haha..aiseh slh langkah nie..cepat2 aq idupkn enjin n bla..mau taknya semua dok tgk aq..haha ambik ko x pe free show dr aq..(br belajar dak nie..x pe2 lepas..)hahaha..cg kata dia yang lapo nie makin lapo..kalau awak buat gini..org yg lapo makan kena goyang lagi leh kuar segala isi..dalam hati dh pikir..-kuat sgt ke aq gegar keter tuh-hahahaha..ampun2..first time2..

Then masuk dlm belajar parking..cg kata ok bagus lepas..belajar nie belajar tuh..ok dh hbs..kol 12 benti eh.aq un nak balik dh..yeay2 tu je dlm temph 2 jam belajar. Last word dr cg tuh ‘sok smbg lagi,kena habis kn nie..awal bulan jun dh jpj'..aq senyum la.esok cg lain tau’..aq angguk...aq senyum srg2..

Ok2 selamat smpi umah dh.nie nak masak jap..kang x sempat..ok till we meet again..aq syg kalian juga..

Wednesday, May 19, 2010

..CS dan bUs?!..>>cooKing!!

Salam sayang buat semua..well hari ini bangun pagi2 dah..masuk mandi memang tak payah cakap awal habis..Siap2 konon nk gi CS kn jap lg kol 11..so kena la ikut parent gi opis..hahaha tapi umi x gi opis hari ini....So mesej diorg x jadi join...SEDEYH>>> :( then sambung tido tuh..nyenyak2..mesej RG tnya dia gi tak..erm teragak2 ktrg nak gi ke x...hahaha..ok2 je nak pergi CS lagi..tapi kan kami nieyh spesis tak tahu nak naik bus apa..(dlm hati harap ada driver yg berdedikasi nk hantar..hehe)..



Wat lawak pe..nama je orang JB tapi FAIL bila masuk tentang bus..hahaha...kalau tnya bus ke LRT kat KL memang hebat x yah cakap la...touch n go memang membantu aq dok swipe je nak masuk ke lrt n rapid uh..tp JB hancus..hahaha...
Last2 kol 10.45 anis mesej “minggu depan kita cmfrm balik,diorg kata ramai der hal,rg uh x de kawan nak gi CS(dalam ati mmg la dh aq un x gi)..” hahaha..

so minggu nie kita blaja naik bus apa..hahaha...so gathering kecik2 kitrg minggu depan la kat CS uh...n kena bawak RG sekali uh naik bus so ader member...hehe....
ehem2.. bila dh betapa kat umah dengan umi..memang keje aq tak yah cakap..haha...belajar masak la..aq suka sebab yela aq bukan la tahap expert masak nie so mmg kursus masak lagi..hehe.. ‘big grin’..

So hari nie umi ajar masak NASI LEMAK..yeay...masak punya masak...goreng nie masak nie masak uh..yeay siap and dh lepas masak nasi lemak dengan umi..so pas nie dh dpt green light..yehaa...


Esok umi dh cakap suh masak pe,n bender uh senang je aq boleh la masak tapi lepas balik driving class la eh..yela mana sempat n nak kejar2 sok ader kelas memandu lagi...hehe..ok2...

Sampai sini aq coret cerita cinta (cinta la sangat)..hahahaha (rolling over)..tapi aq suka hr nie..suka2...hehe..ok that it for now.. “muah2x” n kiss from me...

p/s-aq uat post nie tapi dak kecik (abg serap) dok bising nak baca siap betulkan ejaan lak..'wink'..hehe

Tuesday, May 18, 2010

..cerita aq dan mereka...


Love to all.. a few days ago,chat dengan my lovely rumate time maktab dulu2 nieh..with cik afiqah a.k.a pitot yg comel..(i remember the song awayz la piqa)..lama ktrg ckp.then apa lagi kuar semula hikayat maktab yg dah setahun kami simpan..haha..kami gelak,,kami ketawa,kami sengih ,kami nangis,kami kena marah...semua ada..all in one..start dari hari piqa daftar sebagai rumate kami sampai hari last kami tinggalkan bilik kedua yang penuh kenangan...manis,masam,pahit payau semua ada...kes jenayah yang x penah kantoi..kes kejahatan yang discover oleh batch lain sbb time2 ktrg wat jahat mesti ada yang join..so faham2 jela bilik kami selamat lagi..’fuh’..hahaha...

Dari tgk tv suka hati sebab Nemo punya pasal (yang nie x tahan kes first yang kami ajar kat rumate br ktrg and mlm first dia wat nakal kat aspuri nie..haha..lupa lak ustzh dh pesan tunjuk perbuatan yang baik-baik tapi ktrg dh ajar dia wat keje jaat lak),cerita underworld plg hebat sbb penyeludupan lappy yang berjaya (yg nie lau tgk citer nie balik mmg akan teringat kat diorg n even pitot admit ttg uh),kes bilik iron meletup sbb overdose charge mp3(even hmpr2 kantoi mlm tuh tp cm bese kami mmg bernasib baik n leh menang anugerah Oscar kerana muka yang selalu x de perasaan) smpi la kes pecah masuk aspuri sbb x nk gi program n mls prep..hahaha...

ALHAMDULILLAH sbb x kantoi..tp siapa,dimana,bagaimana dan mengapa aq x kan nk kantoi kan kaw2 kan sini..juga bilik kami yg jd sasarn tuk pngl sifu2 terhebat kes pecah pintu kalau pintu aspuri terkunci n penyimpan tukul terhormat then upgrade sket pintu bukak dgn gaya plg ganas sbb tendangan hebat lagi mantap..even pintu kmfrm pecah x banyak kmfrm sket mesti ada kesan..and ALHAMDULILLAH again x kena kantoi n marah ngan opis sbb yela kami selamatkn pintu tuh..almaklum kunci aspuri nie tah pape.tapi kan jahat2 kitarong x dela fly maktab cukup fly kuar aspuri je..hahaha....
sbb takat fly maktab nk melantak buat pe..kmfrm kol 12 n above ada siren tepi bilik ktrg nie yang pngl perut2 kami yg x tahu kenyang mlm2 buta tuk makan..thanks to our dearie mama yang suka n selalu je masak tuk kami yang kebulur nie..almaklum la bilik nie muka srg2 memang keje makan je...diet x dibenarkan..

Belum masuk lagi cerita kami gegarkan aspuri dua kali..and kmfrm dua2 kli kami kena sound plg hebat..haha..kes first dh tentu jd runner terhormat kat dlm aspuri..gila x gila lari mlm2 buta mana x kena sound dgn warden aras atas sekali... (hahaha pam2 jela eh) and (maaf la tuk satu aspuri sbb kenakalan kami satu aspuri kena light off x agak2 uh..memang gelap kn aspuri malam tuh..ampun2..)..then gegaran paling hebat bilik kami yang sebabkan mama pun kuar gi usha sapa dok gegar aspuri nie..haha siap kena sound ngan member sendiri sbb bilik bwh tertekan..sori2 ktrg un x de niat nk gegar nie kes lepas tension slh tempat je..hahahahaha..and lucky dak2 aras atas jugak yang kena sembur..ktrg tlg tadah telinga je..(ye ke)...even muka srg2 cam kucing nak beranak..x serik2 wat jaat...kuar masuk aspuri suka suki aci redah je..x kira masa..mana x kena marah even dak2 bilik semua jawatn bukan sembarangan..tapi payah bila jwtn besar sendiri jadi taiko so member mmg ikut punya la..haha...sbb nk makan sgt kat Dewan Selera tuk sarapan bangga kena diri depan morning call (ingat2 even pki bj rasmi jwtn tuh..mmg x agak2 dak2 nie..nak2 pulak aq srg lak tuh yg kena diri..bangga gila;; ‘wink’)..
Kami nieyh jenis mmg kadang-kadang malas bgn pagi..almaklum la kan dh tido lmbt jugak..aiseh kepala srg2 mmg argentums..kejut un wat x tahu jerk..hahaha...komform kol 6.30 pagi laluan kena kosong sbb senior terhormat aras dua nie nk rempit gi tandas,nk gi bilik iron...gila x gila nk kejar semua mender setiap hr...tp sbb tahap expert dh melampau mmg tepat pd masa akan siap..haha.. blom masuk cerita karoke time2 sepi..time exam spm dh mencelah tunggu masa..idup pnuh dgn buku tapi sebab nak semua x stress kami nyanyi,kami menari...comel kan idup kitrg..

..tapi ini cerita dulu-dulu..cerita kami..cerita aq dan mereka...hikayat aq,dia dan mereka di maktab..

Sapa kata masuk asrama x best..sapa kata rule asrama gila kentang n even kentang un x gila gitu..sapa kata asrama x de life...we all idup happily ever after..bahagia n sm2 blaja..tp biasa la idup ada bangun and jatuh nya..lucky spm srg2 wlpun x de smpi flying colour cukup la watercolour..n semua proceed masuk u,masuk matrix..ALHAMDULILLAH...

Sekarang semua dh besar,even kenangan maktab dah nak masuk setaun setengah..tapi still aq dan mereka rasa rindu..RINDU sgt2...sekarang semua dh mature..the way diorg talk,acts dh x mcm dulu..tp semua still pegang idup gila2 asal lepak,asal enjoy but everywhere u go still jaga prinsip,jaga maruah,jaga solat dan jaga ibadah...

And AQ sendiri pun..i can feel the difference..akak kata aq dh mature (herm..yeke)..dh x take things for granted(ok..)..dh tahu nk buat apa(bagus2..).and dah boleh be gud adviser dh..alhamdulillah cause this few years yg lalu mampu buatkan aq dan mereka matang..

Aq doakan aq,kau,dia dan kita semua berjaya in everything yang kita buat..wish that our dream yg kita selalu bayangkan dalam bilik ketika baring-baring berempat waktu dulu-dulu tercapai..and one day kita meet again..insya Allah..

Last but not least..aq rindu zaman dulu..aq rindu mereka..tp kerana ukhwah yang terjalin sangat suci dan murni (semurni minyak seri murni).aq tahu dia akan kekal forever...even kita x jumpa tapi hati kita terjalin dengan izinNya...miss u guys so much...


p/s-aq x nk letak pic ye..sbb yela ex taiko and members x leh tunjuk muka..takut2 abg2 polis kejar kami..haha...tp this post mmg ditujukan tuk dak2 nie..-t-p-n²-

Monday, May 17, 2010

erm..anything from me..

salam sayang to all..first thing nk cakap again sorry je kn.aq malas je nk update blog nie..haha..n even my frenz yang kat mesir tuh kata dah bersawang blog terchenta nie..tp x nmpk la sgt sawangnyer..ok2 sori cik piqa.sy rajinkan diri update.second..yeay pre med is over but i miss all the time spent dengan diorg..hopefully we will meet again in July huh..third..sekarang doing nothing and seyesly im bored.tp well bila dah dok umah title suri rumah sepenuh masa memang disandang dengan jayanya..hahaha...still bored but at least ada si kecik oyen nak di buat kawan.cakap dengan oyen,gaduh ngan oyen even dia dok balas meowwwwwww je..


nie oyen yg comel..yeay..he noe how to give nice shoot..dia nie mmg hebat sket bab amera.

tp still its work and dia nk balas gak..haha..and also thanks to me sbb bila dh dok umah nie kmfrm cicak,lipas semua mati join kebosanan yang melampau.at least x perlu beli ridsect kn..hahaha..fourth,..aq penat tunggu email sime darby nk bitau result interview uh..payah la gini...gaya nk nyanyi je abg2 2pm punya lagu..tired of waiting..(aiseh korea fever..nie keje intan ngan diba la kenalkan mamat korea tuh..).. fifth..kena smbung driving..

dari L nie kena la tukar ke...


ok2..aq buat lesen nie..

takan nk wat pekasam L tuh so kena la smpi hbs P..diorg un dh bising kan..pas nie mana ada ms nk buat lagi dh...ok org smbung blaja dh..maybe x bosan kot sbb masa dh kena isi tuk blaja driving..nk gak try bwk audi ke golf ke kn..haha....dh ke bp nie..owh six..erm puzzle rasa2 br seribu complete lagi seribu pening pale..letih2 ..'sigh'..haha again alasan je kejenyer..wat x jugak n again kena siapkn before my lovely sis balik..



adeh if not kena start all over again sbb umi nk kemas kn n simpan balik semua puzzle tuh..(padan muka kot tulaa dh kena bising still saje je x nk buat)...hahah..ok2 enough for now..tp still kena siapkn 2 things yg besar..LESEN n PUZZLE tuk dpt gi jalan JUN nie..hahaha...ok2 will do..anyway take care u guys..t aq smbung lagi ok??nie x tipu sy rajin smbung dh...hahaha... :)

Sunday, April 25, 2010

.....great moment.....

salam sayang buat semua..maaf andai lama x mengerah idea nk tulis apa..almaklum malas mengatasi diri..haha..well sekarang dh hbs asasi..its fun kan..dok umah goyang kaki,makan TIDO...tu je..tp lucky got cl tuk pre medic..alhamdulillah...so starting life as pre medic studet mmg best n tough..maybe bila bertemu dgn subjek yg kita selalu dgr bila2 lagi ANATOMY then PHYSIOLOGY then BIOCHEMISTRY...x sngka kan it was not easy as what we heard before..medic bukan aci redah dpt best tgk ini n itu..bila kena expose kat hospital the real life of doc mmg dh kaw tunjuk its big responsible x pun plg berat tanggungjwb...u playing with human life...even dean kata,mana ada profession or orang yang boleh cut or even kill people then people tuh akan kata thanks kat dia...kan2??tapi doc semua kata x de yang sentiasa bad being medical officer..every job is the noble job yg pntg minat..owh yeay minat for medic right...insya Allah...

kay2..starting as pre medical student tuk 5 weeks nie..bnyk sgt input yg we all kumpul dlm cerebellum n cereberum ktrg.termasuk gak aq yg kena la rajin belek buku anat yang tebal tuh..well its great experience bila ktrg di beri masuk ke lab n conduct experiment yang mmg akan di cover...using stethescope again n sphygmomanometer again..wlpun sblm nie dh pnh guna time asasi tp this time ktrg blaja dgn betul...tp the best thing in my life bila jejak kaki dalam bilik mayat..n the real thing is tgk mayat in front of eyes...leleh la gak bukan sebab sedih tapi formalin kuat sgt smpi mampu wat menusuk idung...tp lama2 biase...tgk mayat n pegang mayat baby with bare hand sbb group ktrg aci redah masuk smpi abg makmal x suruh pki glove,mask n apron plastik tuh...tgk muka org yg dh kena potong...the best thing in our life kot...coolie n happy sgt2 tuk ktrg...

well tuh life kat fac..bila ece ktrg kena campak kat hospital selayang n sg buloh..masuk surgical,a&e,o&g n paed ward..semua nie macam ilusi je..ktrg join ho n mo wat rounding ward..ktrg dgr briefing diorg in handling cases...n aq pun rajin kn la baca file statment atas katil tuh seems doc pun dont mind..at least mmg best kot sbb doc ajar dlm lect dah so we all aplly je..sm mcm scenario cases pun ada...doc semua aci lepak n coolie especially jejak sg buloh yg gaya hospital dh macam shopping complex antara bangsa..hebat kan...x terkata la bila jumpa senoir year 3-5...diorg cm smart je n cool bil jumpa patient..wish kitrg mcm tu gak in future insya Allah...

sekarang 2 weeks to go before exam n pre medic habis...hopefully kami semua berjaya n aq pun bahagia..wish all the best n aq syg dak2 pre med cause u guys terbaek...pape pun to be continued dgn entry yg sebelum nie..actually ada je entry tuh cuamx sempat2 nk post n shout kat sini..

p/s sorila pic x bp nk available..actually ada tp mls lagi nk masukkn..nnt bila buat wrap up kita bnyk pic je eh...

Friday, February 19, 2010

ini cerita aq..

Salam readers yang aq sayang kerana Allah..well tuk mengisi masa orang yang tak pergi dinner asasi nie..habiskan masa update blog terchenta..well2 tadi aq ngan intan n amira jalan-jalan sekejap gi pkns..almaklum nak kena cari sport shoes..tapi yang comel n lawak tuh..ramai la dak asasi gurl keluar sekali..yela time tengah hari nie kan kaum Adam sedang menunaikan Solat Jumaat kn.nak dijadikan cerita yang kami gelak tuh sebab...kami nie keluar cari kasut sukan, dak asasi lain keluar cari brg2 make up n so whatever tuk dinner malam nie..punya semangat tuh..yela kata dinner kan kawan..kami faham kena cun2 ark..ronda punya ronda smpai la BATA tuk cari kasut sukan kitorang tuh..at last Intan sambar dulu..kejap je minah nie selesaikan kerja dia...tup2 dah dapat saiz n trus gi kaunter bayar..aq punyala pening tengok kasut..well in pilih kasut nie mmg agak cerewet sebab kasut sukan kena pakai yg molek,kalau tak nanti kaki melecet la ini la..so lama gak intan n mira tlg layan..hahaha..pilih warna la..saiz la..jalan sini—sana--..last2 dapat kasut sukan baru..yeay...leh guna tuk field trip sok..

Kay2 sebenarnya nak citer tadi lepas bli kasut beli buku..sounds great sebab buku tuh dah lama org suh beli tapi x beli2.. “Aq Terima Nikahnya”..haha...org kata ayat dia best..x tahu la..tapi x ambik gak buku tuh..aq jalan2 tengok buku lain..tangan megagau nak ambik ‘Benarkah Iskandar bukan Zulkarnain’ tapi letak balik..herm payah nak cari buku nie..last2 jumpa pun...buku nie dah lama tapi baru baca separuh..org punya..hehe..aq ambik n tak toleh lagi..”Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul’..this beautiful words mampu sentuh hati org2 yang sengal macam aq..ayat dia biase tapi manis n sweet..dalam bas aq dah start layan and sampai bilik aq pun habiskn..and habis aq cover satu buku..menarik..tertawan n its good for teenagers yang baru nak mengenali apa itu ‘CINTA’.



Syair arab yang ada dalam buku nie,

Cinta merupakan anugerah takdir,
Pertama kali datang terlihat bak air yang tenang,
Namun ketika seseorang yang bersangkutan menerjuninya,
Tenggelamlah ia di dalamnya, tak tertolong lagi..


Mendalamkan maksud dia..aq x nak oleh panjang2 sebab biarlah kalian pembaca tafsir mengikut kata hati.Daripada mencari cinta manusia, aq lupa nak mendaki dan mencari cinta Sang Pencipta..rugi kan aq dan kalian, kita hidup sudah lama..namun kita tak mampu menagih cinta Maha Kuasa dan Maha Kaya...aq tekad kan diri, andai pintu belum terbuka, aq lebih harap cinta Ilahi datang mengetuk lubuk hati seperti cinta Rabiatul Adawiyah..

Last but not least..renung-renungkanlah..

‘Jika Allah mencintai seorang hamba, maka Allah memasukkan kecintaan ini ke dalam hati para malaikat. Jika Allah membenci terhadap seorang hamba, maka Allah memasukkan kebencian ini ke dalam hati para malaikat, kemudian memasukkannya pula ke dalam hati manusia..’ [Riwayat Anas]

Sunday, February 14, 2010

nothing....


Sekadar meluah bicara dan bermadah bukan tuk sesiapa tapi untuk aq dan readers yang aq sayang...
Dunia ini hanya sekadar pentas lakonan,pemuda dan pemudinya lah lakonan utama yg menggerakkan jalan cerita.andai anak pemuda dan pemudi ini mampu menggerakkan jalan cerita yg baik ditonton dan dikuti tentu dunia ini akan sejuk dan harmoni.
Namun..anak muda kini sepi,lalai dan alpa atas pentas dunia yg gagal digerakkan sendiri.tumbang dalam kecuaian diri sendiri hingga maruah bagai bisa diganti dan diambil pergi.
Sedangkan dahulu maruah diri elemen utama insan yang harus dihormati.Mengapa ini semua terjadi?Adakah salah dunia dalam erti menafsir skrip lakonan?atau salah pelakon itu sendiri?atau salah aq yang menafsir mereka?

(ps:aq dalam zon berperang dengan mata supaya janganlah syahid underground....huhaa ayat atas gila jiwang tapi ader maksud mendalam bagi mereka yg bisa faham..)

Saturday, February 13, 2010

its holiday huh?!


Love to all readers..yeay its holiday for me..Although it only about 5 days, at least home sweet home huh..well i don’t think this holiday will be that great and fun..huuuu..udah2 ler penat pikir the best words n sentence..malas aq nk type in English and I think it’s better for me in Malay or should I say rojak campur or asmah..well mcm yg di mention tadi aq memang cuti Chinese new year or cny tp aq kena study.yela diam tak diam masa tinggal about 3 weeks before final semester and this semester seems quite hard and tough for me..and to maintain superb score lagi hanya Dia yang maha mengetahui...weeee...

well actually aq cuak n berdebar nk final (tp sempat lagi bukak blog nie cause nnt ader budak kecik bsg x update2).

siapa tak takut bila nak exam even test pun dh tinggi darah shoot up nie kan pula exam gaya mcm tahap blood pressure melampaui stage dia je..memang stress pun tapi life still kena goes on..idup jgn stress2..ye x?so study smart and dont force yourself too much..cewah ckp pandai..aiseh..so this 5 days aq kena penuhkan dengan study (betul ke nie) no palying around, kacau oyen (nie x janji sbb dia suka tido je skrg,best je kacau), kacau ‘abg serap’..(yg nie lg x janji..cmner nie), tak tengok tv (yg nie boleh rasa) n stop playing my baby lappy..(huaa payah2 nak berpisah pas nie)...adeh macam mana nie payah nk tempuh..erm??well boleh je sebenarnya tp niat kena betul...(hmm kene kuat kn semangat!!!! - ayat nie ‘abg serap yg tulis sibuk2 kacau post org masa x de depan laptop tadi-)

Jadi aq kena jadi budak baik..blaja n blaja tapi tlg umi kemas umah jugak..tlg apa yg patut at least dapat la bantu umi, x la umi sian kene buat keje umah...aq kan nak jadi anak yg baik tuk umi n abah juga insan yg baik tuk ‘abg serap’..hahaha..juga jadi adik yg baik sbb kak aina kan dh pesan suh jaga diorg..well2 berat amanah nie tapi kena usaha...

last but not least.. kata2 tuk aq juga readers....

u have to start with the hardest things in life, that way u appreciate life more appreciate everything that been given and not been given to u, u'll see everything in new lights, experience hardship but insyaAllah in the end u will realise it’s all for the best and it makes u learn about life around u Allah tidak memberi dugaan kpd hambanya bila Dia tahu kita boleh menggalasnya....

Sunday, January 31, 2010

.: random thoughts :.

Salam mujahadah buat semua. Sebelum kata-kata mengorak langkah, sebelum tangan mengayun laju, sama-sama kita panjatkan kesyukuran kepada Allah diatas nikmat iman dan islam, rahmat dan kasihnya pada kita.

وََأمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ َفحَدِّثْ ( 11
Dan hendaklah engkau sebut-sebutkan ni’mat Tuhanmu. (Ad-Dhuha)

Kita sepatutnya sentiase sujud syukur kepadanya tanda kesyukuran atas nikmat yang diberi.Kadang-kadang kita lupa nikmat kita bernafas,makan, minum dan tido pun antara salah satu nikmat yg tak de nilainya..walau aq dah lama x update tapi rasanya kali nie lebih nak berkongsi rasa dan pandangan.Dah lama dengar lagu Maher Zain nie tapi baru nie nak sentuh dalam blog. Liriknya menerangkan dan menceritakan tentang sesuatu yang membuat aq kembali berfikir. Membuat aq kembali mencari apa yang telah lama dilupai dan banyak-banyak lagu Open Your Eyes telah mengungkap makna yang sangat mendalam buat aq juga mereka yang masih ingin memahami. First time dengar sangat kagum. Cara penyampaian menusuk ke hati secara langsung membawa akal untuk berfikir tentang alam sekeliling juga Pencipta yang menciptanya. Aq bukan seorang yang pandai bermain kata juga madah bicara yg indah.Sama-sama kita hayati video nie n hayati lirik itu sendiri. First time tengok video nie, hati tersentuh dan air mata bisa mengalir.Sama-sama kita hayati semoga mendapat pedoman dan pengajaran yang membawa kepada maghfirah yang Esa.

video

Aq x pandai nak kata panjang,tak pandai nak berfalsafah seperti pujangga Hamka..aq hanya insan biase yang berusaha menjadi seorang hamba dan khalifah di muka bumi ini..ingin menjadi AKU yang bisa mendidik seketul darah bernama hati...

Cardio system

Salam alaik buat siapa yang masih sudi membaca.maaf sebab lama tiada khabar.almaklum bila test datang,quiz sibuk pula nk muncul n lab report tersusun.Alhamdulillah lab dah habis for this last semester n lab report dah x perlu fikir lagi except chemistry sebab lab baru je habis last week. Entry kali nie about biology. Two weeks or three weeks yg dh berlalu, lab bio wat cardiovascular topic which one of the interesting lab cause aq memang minat bab2 cardio nieh. Nak jadikan cerita, this lab examine heart structure n chamber. Kagum dengan ciptaan Allah bagaimana uniknya aliran darah yang keluar dan masuk tanpa ada sekatan dan gangguan.ikut aliran seolah-olah ada satu peraturan yang tak pernah dilanggar.unik kan bagaimana oxygenated blood dan deoxygenated blood tak bercampur walaupun mengalir dalam jantung kita. Unik kan bagaimana jantung kita yang kecil mampu ada ruang dan blok2 yang unik untuk pam darah ke seluruh tubuh badan kita.Suhanallah indah sangat ciptaan Allah yang Maha Kaya dan Maha Besar.


Gambar nie tunjuk aliran oxygenated n deoxygenated blood mengalir..Hebat kan..

Then part yg paling semua gembira, mana taknya sebelum nie kita pakat dok usha stethoscope bila ke klinik or hospital.Kita tahu doctor akan guna untuk dengar degupan jantung kita kan. At last, kami dapat guna n lucky sangat bila lecterur kata nie stok baru.Baru je sampai dan bukak dari kotak. Aiseh memang dh x sabar nk guna benda alah tu. Bila guna, stethoscope nie agak sensitive so handle with care itu yang utama. First time guna, masya Allah I can hear my frenz heart beating.It was amazed.Rasa cam x caya je.walau pun perlahan tapi degupan itu ada.Kagum sangat2 n speechless..hehe yoyo la ek.tp seyes that was the nice part yg we all dh pakat senyum2 bila semua dapat dengar lepas gilir2 guna.


nie stethescope tapi bukan nie yg ktrg guna cuma sama la jenis dia.this pic ambik kat internet..

Actually this lab ktrg kena guna stethoscope ngan sphygmometer tuk mengira n catat systolic and diastolic pressure..hehe tahu ke systolic n diastolic tu??erm actually systolic ialah waktu contraction of heart and klu korang nie sihat range dia around 120 and diastolic pressure ialah relaxation of heart around 80 mmHg. First time guna kan.Lama ktrg nk dapt result sebab lecturer pun x mahir guna.Barang baru katakn.


Nie sphygmometer yang we all guna..

At last, dapat first reading.Consider first and last sebab lepas tu semua guna digital je.hehe...



Nie bantuan digital ktrg.Tapi part yag sedeh tak semua leh guna n take the reading sebabnya..haha mula2 dah wat gempak kena kan sorang tu x de blood pressure..muka dia dah cuak..rupanya..bateri weak..so reading tak leh ambik..hehe...

Then semua dengar pulse rate or degupan jantung korang dlm masa 1 minit.Maybe ramai dah tahu tapi nak cakap jugak.Try now, cuba letak dua cari kat ujung tangan dekat blkg tgn sblm tapak tangan.Then ko cari nadi dekat situ and rasa ade degupan di situ. Amaze kan.Then start counting dlm masa 15 minit.Then bila dh dapat darab 4 n dpt jumlah degupan krg dlm masa seminit. Amazed kan.Subhanallah....Lab nie ade la main slide tapi slide dh biase.haha..x best citer dah..Ok2 enough for this entry.Aq sambung lagi n next entry aq citer bagaimana bengelk fiqh perubatan berlangsung dengan jayanya di fakulti perubatan.



nie je eh gambar yg nk diupload.x leh banyak2..mahal gambar tuh..hehe..sorry lighting x best so gmbr agak gelap.bnyk je lagi tapi malas nk upload.biarlah koleksi sendiri..hehe...doc to be..insya Allah.der gaya doc x nie?amin...

p/s:sorry consider this entry memang pakat broken English..haha..x mahir nk wat full English like my sis do consider nie zon nk practice ok readers...